Beachvolley

Posted by frida on June 13, 2016
Volleyball

shutterstock_150340640
Beachvolley er kanskje den formen for volleyball som har vært mest kjent i Norge. Dette skyldes ikke minst at Stavanger har vært vertskap for store og internasjonalt anerkjente volleyballturneringer i lengre tid.

Stammer fra Hawaii

Det er kanskje ikke så overraskende at strandvolleyball stammer fra de strøkene der folk kan tilbringe så å si hele livet sitt på stranda. Det er Hawaii som regnes som sportens opphavssted. The Outrigger Canoe Club var en klubb som ble stiftet på Hawaii og som begynte å arrangere turneringer i volleyball på stranda. Siden den gang spredte sporten seg til alle områder i verden der strandlivet er stort, både som en seriøs organisert idrett og som lett tidsfordriv for folk som bare vil ut og kose seg.

En fersking i OL

I motsetning til innendørsvolleyball er ikke strandvolleyball noen tradisjonsrik idrett i olympisk sammenheng. Den var med som en demonstrasjonsidrett i 1992 og ble tatt opp som en offisiell gren i 1996. Her har Norge deltatt uten å utmerke seg nevneverdig. Den beste plasseringen er en niendeplass. Det er USA som har utmerket seg klart mest, med seks gullmedaljer og to sølvmedaljer. På andreplass finner vi Brasil med den omvendte statistikken: To gullmedaljer og seks sølvmedaljer. I tillegg til disse to har vi hatt finaledeltagelse fra Spania, Tyskland, Australia og Kina.