Store volleyballnasjoner

Posted by frida on June 11, 2016
Volleyball

7 4 13Results600x375
Volleyball er en svært internasjonal sport som spilles i de fleste land verden over, med ulik grad av organisering. Det er også en sport som spilles på noe ulike måter og det er forskjellige land som dominerer i de ulike formene.

Russland en klar ener

Når man ser på medaljestatistikken for EM, VM og OL i innendørsvolleyball er det ingen tvil om at det er Russland, tidligere Sovjetunionen, som har vært det absolutt mest dominerende landet på volleyballbanen. De har tatt flest medaljer både for kvinner og menn i alle disse turneringene og det er ingenting som tyder på at de vil ha veldig store problemer med å opprettholde denne dominansen. Et slags unntak kan være om vi deler opp kvinne- og herreklassene i olympisk sammenheng. På kvinnesiden leder de med en gullmedalje over Cuba, mens de leder med det samme over USA på herresiden dersom vi slår sammen de russiske og de sovjetiske medaljene.

Nye stornasjoner kommer

På kvinnesiden har de dog ikke vært like dominerende fra 90-tallet og fremover. Her har særlig Cuba gjort det godt med tre gullmedaljer på rad i 92, 96 og 2000. De siste to mesterskapene har Brasil slått USA i finalen. På herresiden tok Russland gullmedalje i siste OL, men før det var det særlig USA og Brasil som hadde utmerket seg med til sammen fem av åtte gullmedaljer siden 1984. I våre dager er det altså først og fremst USA, Brasil og Russland som er de store nasjonene.