Volleyball-EM

Posted by frida on June 07, 2016
Volleyball

shutterstock_330822488
EM i volleyball er en konkurranse som har blitt arrangert relativt lenge. Den første turneringen ble arrangert for menn i Italia i 1948 og for kvinner i det daværende Tsjekkoslovakia i 1949. Lenge var det ikke satt noen faste intervaller mellom hvert mesterskap, så det gikk i ujevne perioder. Men fra 1975 har det blitt fastsatt at det skal arrangeres hvert år.

Russisk dominans …

På herresiden har landene øst i Europa vært de dominerende. På listen over de fem mest suksessfulle nasjonene finner vi fire slaviskspråklige land: Russland, Tsjekkia, Serbia og Polen. På tross av at de leder statistikken har Russland kun vunnet en gang på egen hånd, men de har blitt tildelt medaljene som det gamle Sovjetunionen vant. Sovjetunionen var lenge den ubestridt beste nasjonen i mesterskapet. Fra 1967 til 1987 vant de samtlige mesterskap. Det eneste ikke-slaviske landet som har vunnet mesterskapet mer enn en gang er Italia, med seks gullmedaljer. Det er faktisk bare fire land som har vunnet mer enn én gullmedalje.

… i begge klasser

Statistikken på kvinnesiden er enda mer slående. Her har Russland/Sovjetunionen tatt hele 19 gullmedaljer. På andreplass finner vi Tyskland med to, som begge ble vunnet av det gamle Øst-Tyskland. I de to siste mesterskapene har Russland igjen tatt gull.