Volleyball er en lagsport

Posted by frida on August 13, 2015
Volleyball

Volleyball er en lagsport med enkle regler, og på grunn av dens minimale kroppskontakt, egner den seg svært godt til for eksempel gymtimene i skolen. Hvert lag har seks spillere som roterer med klokken, slik at alle spiller alle posisjoner. Nettet som deler banen i to, er 2,43 m høyt for menn og 2,24 m for kvinner. Når alle spillere er i posisjon, starter spillet med en serv fra posisjon 1, det vil si høyre bakspiller.

Man kan serve ballen på tre forskjellige måter: underarmsserve, overarmsserve eller hoppeserve. Når spillet er i gang kan spillerne bevege seg fritt rundt. Hvert lag kan kun berøre ballen tre ganger før den må over nettet. Det er lov å berøre ballen med alle kroppsdeler, men den samme spilleren kan ikke berøre ballen to ganger etter hverandre. Den største forskjellen mellom vanlig volleyball og sandvolleyball er underlaget det spilles på og antall spillere.

Banen er i tillegg også noe mindre i sandvolleyball ettersom det er færre spillere. Målet med begge volleyballformene er å slå ballen ned i motstanderens banehalvdel. Da får man poeng og kan serve på nytt. Kampene spilles første til tre av fem sett, hvorav de fire første settene spilles til 25, mens det siste er en såkalt tie-break og spilles bare til 15 poeng. I alle settene må man vinne med to poeng eller mer.

Svært mange gode volleyballspillere internasjonalt.

Ettersom volleyball er en lagsport finnes det svært mange virkelig gode volleyballspillere i dag. På herresiden kan man nevne serberen Ivan Miljokovi, amerikaneren Taylor Sander, italieneren Ivan Zaytsev og polakken Mariusz Wlazly. Noen av de beste kvinnelige volleyballspillerne er amerikaneren Lindsey Berg, brasilianeren Fe Garay og japaneren Yoshie Takeshita.

Det var de brasilianske kvinnene som stakk av med seieren under sommer-OL i London 2012, mens Lindsey Berg og resten av hennes amerikanske lagvenninner måtte nøye seg med andreplassen. Nå gjenstår det å se om de får sin revansj under sommer-OL i Rio de Janeiro i 2016, noe som kan tyde på å bli vanskelig ettersom brasilianerne da spiller på hjemmebane. Men vi vet jo alle hvordan det gikk under fjorårets fotball-VM.